POORT

1.    Situering

Binnen de stad Antwerpen werden de POORT-rekenmodellen ontwikkeld om recurrente kosten verbonden aan een nieuw investeringsproject te kunnen inschatten.
POORT staat hierbij voor:

Patrimonium exploitatie en onderhoud van gebouwen
Onderhoud - groen van stadsonwikkelingsprojecten
Onderhoud - grijs  van stadsonwikkelingsprojecten
Reiniging  van stadsonwikkelingsprojecten (groen en grijs)
Toezicht en handhaving van stadsonwikkelingsprojecten
 
Het Gemeentedecreet (BS 31 augustus 2005) vormde de aanleiding om de POORT-rekenmodellen uit te werken. Artikel 151 uit het Gemeentedecreet bepaalt dat bij grote investeringen niet enkel het investeringsbudget tot en met oplevering van de investering, maar ook de budgettaire impact van de exploitatie (eenmaal de investering is opgeleverd) in het budget en de meerjarenplanning moet opgenomen worden.

Met de POORT-rekenmodellen pogen we de exploitatiekosten te berekenen van alle nieuwe en vernieuwde stadsontwikkelingsprojecten/ gebouwen. De heraanleg van de Keyserlei, de overdracht van Gewestwegen, of de ontwikkeling van woongelegenheid in het voormalige militair hospitaal zijn enkele voorbeelden van projecten waar de rekenmodellen op toegepast werden. Door een vergelijking te maken tussen de nieuwe en een huidige situatie (bijvoorbeeld: heraanleg de Keyserlei) of door de huidige met de vernieuwde toestand te vergelijken (bijvoorbeeld: aanleg park op braakliggend terrein) verkrijgen we informatie die toelaat een gefundeerde beleidsbeslissing te maken.

2. Werkwijze
De uitgangspunten voor de opbouw van de POORT-rekenmodellen zijn de volgende:
  • De producten uit de productencatalogus van de stad Antwerpen (het geheel aan producten en diensten die de stad Antwerpen levert aan interne en externe klanten) vormen de basis, waar nodig worden deze verfijnd;
  • De basisformule voor de prijsberekening is steeds het volume aan producten (bijvoorbeeld m² grasmatten, aantal jonge bomen, aantal fietsstallingen, m² oppervlakte van gebouw) vermenigvuldigd met de eenheidsprijs van dat product.
  • De berekeningen gebeuren op basis van een model. De kenmerken van een concrete investering worden ingevuld in het POORT-rekenmodel. Het model berekent de totale POORT-kost van dit concrete project of gebouw.
Het opmaken en nadien onderhouden van de rekenmodellen gebeurt in samenwerking tussen verschillende diensten..De uitvoerende bedrijfseenheden (stadsontwikkeling, stads- en buurtonderhoud,…) waren betrokken bij het opbouwen van de modellen (vastleggen scope rekenmodellen, selectie producten,…), en geven de meest actuele eenheidsprijzen door. De interne dienst Inspectie Financiën controleert de eenheidsprijzen, de  dienst organisatie- en kwaliteitsbeheer het gebruik van producten uit productencatalogus. De POORT-rekenmodellen worden opgebouwd in Microsoft Excel en beheerd door de dienst financiën.

3. Gebruik
De POORT-rekenmodellen worden intern al gebruikt ter ondersteuning van besprekingen rond investeringsdossiers. Het is momenteel nog niet verplicht de POORT-kosten op te nemen in de financiële meerjarenplanning. De rekenmodellen zullen ingezet worden om het meerjarenplan 2014-2019 financieel te onderbouwen.

Volgende modellen zijn opgemaakt door de stad Antwerpen:

© Copyright 2018 IV Kenniscentrum Vlaamse Steden – Bischoffsheimlaan 1-8 – 1000 Brussel – info@complexestadsprojecten.be | Sitemap