In deze fase wordt er voor gezorgd dat ‘het financieel plaatje’ aan het einde van deze fase rond is. Daartoe worden kosten en opbrengsten van het project en van de deelprojecten in beeld gebracht in een businessplan. Dat geeft niet alleen inzicht in de haalbaarheid van het project, maar vergroot ook het vertrouwen van andere partijen (ondermeer verzekeraars), en is daarenboven ook een vereiste bij kredietaanvragen.
Daartoe gebeurt in deze fase een meer gedetailleerde budgetopmaak. Hier zijn specifieke tools voor nodig die ook bruikbaar zijn in het proces
van een complex stadsproject.
In deze fase wordt de financiering dus sluitend gemaakt. Ook worden de subsidieaanvragen bij de desbetreffende overheden ingediend en dit vóór start van de uitvoering.
Meer weten
Klik hier voor achtergrondinformatie (budgetfile en ARGUS software)
cash-flows; waarmee het geld dat in een periode in of uit het (deel)project gaat, wordt bedoeld.
Mogelijke inkomsten en opbrengsten die in het cash-flow overzicht worden opgenomen, zijn:
Mogelijke uitgaven en kosten die in het cash-flow overzicht worden opgenomen, zijn:
Effectieve kosten hebben in de planuitwerkingsfase betrekking op de kosten voor opmaak van het uitvoeringsontwerp en op kosten voor bijkomende detailstudies of analyses. Tevens kunnen in deze fase aanzienlijke middelen nodig zijn voor strategische grondaankopen en communicatie. Voor de
uitwerking van gedetailleerde onderzoeken kunnen mogelijks ook subsidies van andere overheden aangesproken worden.De kosten in deze fase kunnen aanzienlijk zijn en moeten worden terugverdiend als “ontwikkelingskosten” in de volgende fasen.
4.Instrumenten voor financiële controle
verantwoordelijkheid moet wel bij hem/haar liggen. Dit houdt ook in dat er met hem/haar duidelijke afspraken worden gemaakt over budgetoverschrijdingen en dat wordt afgesproken binnen welke marge hij/zij beslissingen kan nemen en wanneer hij moet terug koppelen naar ‘een hoger niveau’.
Klik hier voor achtergrondinformatie (SUMMATRA software)